Smart phone, appar och beroende

Överallt ser vi människor som sitter och knappar på sina telefoner. Det är folk i alla åldrar på tunnelbanan, bussen, parkbänken, på restaurangen och på gatan. Sedan fortsätter det vid köksbordet hemma, sedan soffan och slutligen sängen. Men vad gör vi egentligen med telefonerna som är så uppslukande. Svaret är att telefonen har ersatt väldigt mycket som vi tidigare har fått bruka andra tjänster för. Exempelvis så gör många sina bankärenden på telefonen, betalar räkningar, för över pengar och kollar saldot. Förut var vi tvungna att gå till banken eller till en bankomat. Vi deklarerar på telefonen och kollar vår skatteåterbäring. Vi mailar och kollar vår kalender på vår smartphone. Vi kan söka jobb via platsbank-appen, kolla in vår träning och kostschema via träningsappen och vi kanske går in på smhi-appen för att kolla om det ska bli regn under dagen så att vi måste ta med ett paraply.

Smartphonen ersätter flera tjänster som vi annars behövt kolla upp på annat sätt genom tidningar, fickkalendrar eller andra sätt. Nu har vi liksom allt på samma ställe och det betyder också att det stället får fler besök. Sedan så läggs det ju såklart väldigt mycket tid på appar till sociala medier som instagram, facebook och twitter. Och ja, tillgängligheten på alla dessa tjänster kanske gör att vi skapar oss ett behov av att hela tiden kolla av telefonen.

Så samtidigt som smartphonen underlättar för oss i det vardagliga livet så kan den också ta över våra liv. Då kan det vara bra att lägga ifrån sig telefonen ibland för vi behöver inte vara nåbara exakt hela tiden och vi behöver inte svara på mailet exakt den minut den kommer. Det ger en onödig stress och skapar i slutänden ett beroende.