Året 2014

En text som kommer att återkomma varje år är denna, det blir en årskrönika som tar upp vad som har hänt under året. Varje år blir det en ny uppdaterad sida med det aktuella året. Alla sidor finns också kvar inför framtiden.

Året som gick – 2014

Vad var det som hände under 2014 egentligen? Vilka stora händelser kom att påverka oss kraftigast under året som har gått, både i Sverige och övriga världen. Vi går dock till oss själva först, vad hände i landet under detta år?

Supervalåret

2014 var ett supervalår med många avgörande val och det största av dem alla var riksdagsvalet. Nu skulle vi rösta på partiet som skulle leda regeringen i Sverige. Riksdagsval hålls en gång vart fjärde år och i tidigare val hade Moderaterna tagit hem segern. Nu blev det dock ett annat resultat. Det parti som fick mandat var Socialdemokraterna, folket hade tappat förtroende för Moderaterna och Fredrik Reinfeldt. Kort efter valresultatet så valde han att avsäga sig titeln som partiordförande för Moderaterna, han skulle lämna över stafettpinnen efter flera år som stadsminister för Sverige och Moderaterna.

Stefan Löfven blev därefter Sveriges nya stadsminister. Men ett tag efter valet röstades budgeten ner av vågmästarna Sverigedemokraterna och det resulterade i att man ulyste ett omval 2015. Det kommer alltså att blir ett nytt riksdagsval i mars 2015 där vi återigen ska rösta fram ett parti som ska leda Sverige.

Ubåtsjakt i Sverige

I oktober 2014 upptäcker man en aktivitet i Stockholms Skärgård. Man misstänker att en främmande makt har tagit sig in med hjälp av någon undervattensfarkost. Sedan påbörjas en enorm sökinsats i Skärgården som leds av den svenska militären och underrättelsetjänsten. Jakten pågår i ett par dagar och man riktar kritik till Ryssland men landet förnekar att man har tagit sig in på svenskt vatten.

Det blev ett enormt pressuppbåd när uppgifterna kom in och svenska folket satt på helspänn under dessa intensiva dagar. Men man lyckades inte hitta någon ubåt eller någon annan undervattensfarkost.

Utrikes

Ebola sprids

Det stora internationella samtalsämnet utrikes är den stora spridningen av Ebola. Det är ett virus som sprids via blod och andra kroppsvätskor mellan människor. 2014 blev det ett Ebolautbrott i Västafrika och epidemin har krävt 5000 dödsoffer (2014-11-21) och nästan 15000 människor har blivit smittade.

Symtomen vid Ebola liknar en vanlig influensa som kan övergå till kräkningar, diarré, lever och njursvikt. Det finns inte något vaccin eller behandling mot Ebola idag, det gör allt ohanterbart. Alla som blir smittade dör inte av viruset men dödsiffran ökar ändå.

IS

IS är förkortningen för Islamiska Staten som anser sig vara den rätta regeringen för en islamisk stat och man vill upprätta ett kalifat. Gruppen har blivit uppmärksammad i media under 2014 för sina tolkningar av sharialagarna som gör att man tar till grymma metoder för att straffa alla som inte följer dem. Tortyr, kidnappningar och avrättningar är vanliga bilder som kommer från IS. Gruppen har växt sig stora med hjälp av pengar och människor från hela världen. Det har rapporterats att svenska medborgare har lämnat landet för att strida med IS.

Detta var de stora rubrikerna för 2014.