Den moderna telefonen

Var är egentligen telefonen som vi har i vår hand idag? Syftet som låg till grund för de första mobiltelefonerna har blivit en sekundär funktion idag. Att ringa är inte det allra viktigaste nu, det är i stället andra saker som har tagit över.

Din mobiltelefon är lika kraftfull som en vanlig dator från 2004, om inte bättre än så. Det är en dator i miniformat och som utföra nästintill samma uppgifter som en stationär dator kan. Det mobila internet har också blivit snabbare, till en början fanns det WAP som var fruktansvärt långsamt men på senare tid har det växt fram tekniker som 3G och 4G som ibland är snabbare än vanliga internetuppkopplingar som vi har i hemmet. Surfa på internet, strömma filmer och musik, spela spel av olika slag. Installera eller spela online, spela om pengar på nätcasion, på lotto, köp en trisslott eller liknande. Du har friheten i din hand. Men hur kom det att bli så här? Vad var startskottet på denna mobila revolution?

Allt började med en man som hette Steven

Steven Paul Jobs föddes 1955 och blev bortadopterad vid födseln. Han växte upp i Kalifornien med sina adoptivföräldrar och gjorde en tidig karriär med att bygga persondatorer tillsammans med en vän, Steve Wozniak. Detta blev början på ett företag som idag är bland de största i världen. Steve Jobs och Steve Wozniak grundade datorföretaget Apple. Detta var 1976 och man visste inte då vilken framgångssaga det skulle bli, men man lade grunden för en helt ny värld hemma i Steve Jobs garage, det var där företaget började bygga ihop datorerna.

Steve var känd för sin karismatiska utstrålning och eventen som han höll för Apple var som gudstjänster, det var något magiskt över detta. 2007 gick Steve ut på scenen vid ett event i San Fransisco och det var den dagen som han skulle förändra världen ännu en gång. Den 9 januari 2007 går Steve Jobs ut på scenen och avtäcker iPhone för första gången. Det är en smart telefon med touchskärm, en skärm inte bara är tryckkänslig den kan även känna av flera olika tryck på samma gång. Den började säljas den 29 juli samma år och det blev en succé. Ingen hade sett maken på en sådan telefon tidigare, många hade försökt att ta fram ett lyckat koncept men det gick inte riktigt hem. Det var då Ericsson och Nokia var som störst. De ägde praktiskt taget marknaden på mobiltelefoner. Tills iPhone kom…

Succén fortsatte med nya telefoner varje år och idag är man uppe i iPhone 6. Efter att första och andra iPhone-modellen kom så ändrades marknaden helt. Alla ville ha telefoner som iPhone, ingen var längre ute efter det traditionella som Ericsson och Nokia erbjöd. Idag är det praktiskt taget standard att mobiltelefonerna ska ha samma utformning som Apples med touchskärm osv.

Att ringa är som sagt sekundärt idag. Det är mycket viktigare att kunna surfa snabbt på internet, få tillgång till sociala medier, e-post och spel.

Steven Paul Jobs förändrade allt den där gången 2007.