Personer som har satt Sverige på kartan

Det är intressant att komma ut i världen och fråga andra vad som är typiskt svenskt. Framstående personer, företag och andra saker som har bidragit till synen på Sverige.

IKEA

I nio fall av tio så kommer man att säga ”IKEA” på frågan vad som är typiskt svenskt. Det är ett företag som har blivit synonymt med Sverige. Små paket där man får skruva ihop sina möbler själv, och det är ibland fattas skruvar. IKEA startades av Ingvar Kamprad 1943 och var då en liten affärsrörelse som han hade börjat med som sjuttonåring. Där sålde han allt kan kom över. Plånböcker, pennor, smycken osv. Möbler kom in i företaget efter ett par år och det startade som en postorderverksamhet men gick sedan över till att vara en fast butik i Älmhult. Idag finns IKEA i hela 45 länder och det kan var en av anledningarna varför det är ett så välkänt varumärke. Den blågula skylten vet nästa alla vart den kommer från.

Vad står IKEA för?

Det är initialerna för Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd.

Köttbullar

Svenska köttbullar är en maträtt som är känd över hela världen. Det är nog tack vare IKEA som det har fått så stor spridning också. För på varje IKEA-varuhus oavsett vart det ligger så serveras det svensk mat och då kan man välja på att få svenska köttbullar. Är du utomlands och vill känna dig ”hemma” igen så kan man besöka ett IKEA-varuhus, du kommer att förstå varför. Alla IKEA-varuhus är uppbyggda på samma sätt. Men köttbullarna är inte speciella i sig, råvarorna som finns i dem är inte ovanliga eller typiskt svenska. Troligen är det en berättelse som har vandrat vidare under hundratals år och formen som köttbullarna har, de är lite mindre köttbullar i andra länder.

Svenska köttbullar är dock kända, det är ett faktum.

Ingmar Bergman

En demonregissör som tråkigt nog gick bort för ett par år sedan. Han är en historisk person som har fått mycket uppmärksamhet utomlands för sina filmer. Fyra av hans filmer har fått och Oscar och totalt åtta har fått nomineringar. Dessa har vunnit en Oscar:

  • Jungfrukällan (1960)
  • Såsom i en spegel (1961)
  • Viskningar och rop (1973)
  • Fanny och Alexander (1982)

Hans namn nämns alltid när det uppstår diskussioner kring film och regissörer. En annan film som han förknippas med är Det sjunde inseglet från 1957 med Max von Sydow, Bibi Andersson och Nils Poppe i rollerna.

Han hade ett häftigt humör och var väldigt respekterad som regissör under sin aktiva tid. Det är en av orsakerna varför han blev så ihågkommen, att han kunde gå hårt åt på sina arbetskamrater. Men, han var ett geni när det kom till att få skådespelarna att uttrycka sig och hitta den rätta känslan inför en scen i en film eller en teateruppsättning.

Ingmar Bergman blev 89 år gammal. Han gick bort den 30 juli 2007 på Fårö i Sverige.

IKEA, köttbullar och Bergman. Det är tre saker som vi blir associerade med om vi skulle åka utomlands.