Sociala Medier

Vad är sociala medier? På Wikipedia kan man läsa följande tolkning av vad sociala medier är:

Sociala medier (singular: socialt medium) betecknar webbplatser och mobila appar med vars hjälp människor kan interagera i mänskliga sociala nätverk och, i motsats till traditionella medier, bidra med användargenererat innehåll. Sociala medier kan innefatta Internetforum, sociala nätverkstjänster, bloggar, vloggar, wikier, poddradio och artikelkommentarer. Sociala medier som teknik är exempel på Webb 2.0.

Här kommer ett par väldigt bra exempel på exakt vad man menar med sociala medier.

Facebook

Kungen av alla sociala medier. Facebook hade över 1 miljard användare 2013 och det har man fått på mindre än tio år. Deras popularitet har växt enormt och idag är det sällsynt med människor som saknar ett Facebook-konto. Det är på den plattformen som man kommunicerar utanför det vanliga livet. Det är också en plats där man kan få kontakt med företag och organisationer, man kan visa sin uppskattning eller sitt missnöje. Det är fördelarna och nackdelarna med sociala medier, det är folket som skapar innehållet, ingen annan och missköter sig ett företag eller någon annan person då ser man det tydligt. Facebook är också en plats att samla och organisera aktioner, där kommunicerar större delen av organisationen Missing People med frivilliga som vill hjälpa till med att leta efter försvunna personer i landet.

Twitter

Twitter har varit som en liten övergång för många som började använda Facbook tidigt, personer som har tröttnat att se sitt vänflöde och som vill ha lite mer information. Det finns också en rolig utmaning med att använda Twitter, du har bara 140 tecken att använda vid varje ”tweet”. Dessutom kan du följa vilken du vill och alla kan följa dig. Kända personer har oftast Twitter och du kan få respons från dem inom några sekunder. På Facebook är det nästan omöjligt att komma så nära. Även här kan stora aktioner utspela sig. Den Arabiska våren som började i Tunisien fick stor genomslagskraft på Twitter då demonstranter valde att kommunicera genom det. Sociala medier har haft en stor påverkan i länder där diktaturer försöker att censurera landet.

Instagram

Köptes upp av Facebook 2012 och är nu en del av detta stora sociala nätverk. Där delar man i huvudsak bilder med ”hashtags” ”#” som beskriver dessa. Det sker bara genom en applikation som man kan installera i sin mobiltelefon. Det är också en plattform som har växt mer under 2014 än vad man hade kunnat ana.

Bloggar och användargenererat innehåll

Alla kan skapa sitt eget innehåll idag, på webben. Det går på några minuter att lägga upp en blogg eller liknande och sedan är det bara att sätta igång att skriva. Alla kan skapa sina egna nyheter och det har hänt att vanliga personer blir ”kända på nätet” för att man skriver om saker som andra gillar. Det kan vara nyheter om mode, teknik osv. Då förvandlas det till ett jobb, detta som till en början var menat som en hobby men helt plötsligt är det någon som läser och vill ha mer.

Källkritik har också blivit allt viktigare nu när alla kan producera innehåll, och dessutom anonymt. Det gäller på alla sociala medier.