Söka pengar ur fonder

Oavsett om det är kulturfonder eller privata fonder så finns det en möjlighet för dig som letar efter finansiering av olika slag. Det kan vara till dig privat eller ett projekt som du vill arbeta med.

Det är mycket pengar som delas ut varje år ur olika fonder och nästan alla har möjlighet att söka men främst är de mest utsatta som får chans till att få en extra summa vid behov. Det kan vara familjer där någon har en sjukdom eller liknande och behöver lite extra hjälp i vardagen eller på fritiden. Äldre personer som inte har några anhöriga som behöver komma ut mer och pensionerade sjömän. Det finns något för alla i dessa fonder, det svåra är bara att hitta dem och ansöka om medel. Ansökningar finns oftast inte direkt på deras hemsida, i stället får man kontakta dem för att få en blankett hemskickad.

Vart hittar man då alla fonder som man kan söka?

Till en början kan du besöka Länsstyrelsens webb där man har en stor databas med stiftelser varje år ger ut pengar till personer och företag som ansöker. Där kan du göra fritextsök samt söka i din hemkommun om det finns en lokal stiftelse som kan ge pengar. När du klickar på en stiftelse så får du upp kontaktuppgifter och ändamål samt om det finns några registrerade tillgångar hos dem. Sätt dig en dag eller en kväll och gå igenom stiftelser, skriv upp alla du tycker passar in och sedan sållar du efteråt. Du kanske hittar 10-20 stycken som passar in på det du söker efter och då har du många chanser.

Det kan hända att man delar ut fonder en gång per år och då kan du få vänta ett tag med att skicka in din ansökan. Ta gärna kontakt med dem per telefon, då kan man få bra svar. Är det löpande behandlingar så är det bara att skicka in så snart du har fått blanketten.

Hos Arvsfonden kan du som är en organisation utan ekonomisk vinning söka pengar till olika projekt för ungdomar. Man länkar också vidare till andra fonder och stiftelser som liknar Arvsfonden, du hittar hela listan här http://www.arvsfonden.se/sok-pengar/andra-stodformer

På den svenska delen av Wikipedia så har skribenter satt ihop en lång artikel med stiftelser och fonder i Sverige. Det innehåller bidrag och stipendier som du eller en organisation kan söka. Listan finns här http://se.wikimedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_bidrag_att_s%C3%B6ka

Det är ett par länkar som inte är aktuella. Dessa kommer säkert att redigeras om ett tag. Några bidragsgivare har även upphört. Innan ni skickar in något material till alla, se till att kolla upp om de fortfarande är aktiva och tar emot ansökningar. Det är onödigt skicka runt brev som ändå inte kommer fram. Lägg fem minuter på att kolla upp vad som gäller i stället för att chansa.

Skriv en bra ansökan

Försök att hålla det ganska kort. Inte mer än ett A4 och du ska fånga läsaren på de första sekunderna. Be någon vän eller släkting läsa igenom brevet innan du skickar iväg det. Var också tydligt med det du vill, skriv inte runt ämnet gå rakt på sak i stället.

Hör också av dig efter någon vecka och hör med fonden om brevet har kommit fram.